Je gaat anders tanken: Euro 95 wordt op 1 oktober E10

Op dit moment kan de Euro 95 bij Argos voor 5% ethanol bevatten. Vanaf 1 oktober 2019 is het echter wettelijk verplicht om E10-benzine op onze tankstations in Nederland aan te bieden. Dit houdt in dat de brandstof Euro 95 een E10 wordt en tot 10% ethanol kan bevatten. Aan deze benzine is tot maximaal 10% bio-ethanol toegevoegd. Dit zorgt voor CO2-reductie en is daarmee goed voor het klimaat. Meer dan 9 op de 10 benzinevoertuigen kan rijden op E10. Voor de voertuigen die dat niet kunnen is er voldoende aanbod aan andere benzine. Controleer of jouw voertuig op E10 kan rijden in de handleiding van je voertuig of vraag het je garagehouder. De check voor jouw voertuig kan ook online. Doe de check op www.e10check.nl.

Wat is E10?

E10 is benzine waar tot maximaal 10% duurzame bio-ethanol in zit. De “E” staat voor bio-ethanol. De 10 staat voor het maximale percentage. E10 is alleen geschikt voor benzinevoertuigen. Wat bio-ethanol is, lees je verderop.

Hoe herken ik E10-brandstof bij het tankstation?

Vanaf 1 oktober wordt onze Euro 95 een E10. Je herkent E10-benzine aan de sticker op het tankpistool, op het etiket van de tankzuil en de tankvulopening. Sinds oktober 2018 zijn alle brandstoffenstickers in heel Europa gelijk.

Wat moet ik doen voor ik E10 tank?

Meer dan 9 op de 10 benzinevoertuigen kan rijden op E10. In de handleiding staat of jouw voertuig geschikt is voor E10. Sinds oktober 2018 moet bij nieuwe voertuigen aan de binnenkant van de tankklep staan of zij op E10 kunnen rijden. Je kunt het ook navragen bij je garagehouder of checken op www.e10check.nl.

Kan ik geen E10 tanken als e10check.nl dat afraadt?

Eén keer verkeerd tanken met E10 levert geen schade op aan je voertuig. Laat in dit geval de E10-benzine niet langdurig in de tank. Tank de volgende keer de juiste brandstof.

Wat is bio-ethanol?

Bio-ethanol is alcohol gemaakt uit afval en/of landbouwgewassen. Het is een biobrandstof en moet voldoen aan Europese duurzaamheidsregels.

Is bio-ethanol in benzine nieuw in Nederland?

De inzet van bio-ethanol in benzine is niet nieuw. In Nederland tanken we al E5-benzine. Hieraan is al tot maximaal 5% bio-ethanol toegevoegd. In onze buurlanden is E10 al op veel tankstations te krijgen.

Waarom introduceert Nederland E10?

Het introduceren van E10 in Nederland zorgt ervoor dat de CO2-uitstaat van benzine minder wordt. Door biobrandstof toe te voegen zijn minder fossiele brandstoffen nodig. En dat helpt de CO2-uitstoot te verminderen.

Waar komt bio-ethanol vandaan?

Bijna alle bio-ethanol die in Nederland wordt gebruikt is gemaakt in Europa. De grootste Europese bio-ethanolfabriek staat in Rotterdam.

Bij het tanken zie ik naast E10 en E5 ook de getallen 95 en 98, wat betekent dit?

De getallen 95 en 98 staan voor het octaangetal in benzine. Het octaangetal is altijd genoemd, ook in E10 en E5. Tank in ieder geval geen benzine met een octaangetal lager dan 95 om motorschade te voorkomen. In Nederland komt een langer octaangetal dan 95 niet voor, maar in het buitenland soms wel.

Verdwijnt E5-benzine bij Argos?

Ja, vanaf 1 oktober wordt de Euro 95 op alle Argos Tankstations een E10. De E5 komt dan ook te vervallen.

Mag ik E10 vermengen met E5-benzine?

Jazeker. Het is wel belangrijk dat het voertuig geschikt is voor E10-brandstof. Doe de e10check! Elk benzinevoertuig die geschikt is voor E10 kan altijd E5 gebruiken.

Waarom is de productomschrijving van Blue One 95 aangepast?

Vanaf de introductie van Blue One 95 is dit product milieuvriendelijker geweest dan de standaard benzine. Doordat de standaard benzine na de verplichte invoering van E10 ook voor een groter gedeelte dient te bestaan uit (bio)ethanol, zal Blue One 95 per 1 oktober 2019 net zo duurzaam zijn als Euro 95.

Waarom is Blue One 95 nog steeds goedkoper dan Euro 95?

Blue One 95 is sinds de introductie goedkoper geweest dan de standaard E95. Het is het streven om deze lagere adviesprijs te blijven hanteren.