Maak je auto zomerklaar: tips & tricks

De temperaturen lopen weer op! Tijd voor wat tips om de zonnige autoritten nóg veiliger te maken. Na koude maanden is het verstandig om je auto goed na te kijken. Winterse omstandigheden kunnen namelijk zwaar zijn voor je voertuig; een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen is daarom geen overbodige luxe. Bij Argos helpen we je graag beter op weg om je auto in topconditie te brengen, zodat je heerlijk van de zomermaanden kunt genieten. Lees hier onze tips!

Ruil je winterbanden in voor zomerbanden

Nederlandse temperaturen zijn altijd onvoorspelbaar, maar rond april is vaak het ideale moment om je winterbanden in te ruilen voor zomerbanden. Temperaturen komen vanaf deze maand veelal boven de 7 graden Celsius. Zomerbanden zijn speciaal ontworpen om beter te presteren bij hogere temperaturen. Ze hebben een harder compound dat zachter wordt wanneer het warmer is, waardoor ze zich beter aanpassen aan zowel droge als natte wegen.

Controleer de bandenspanning

Als je toch bezig bent met je autobanden, is het slim om meteen naar de bandenspanning te kijken. De juiste bandenspanning vermindert de kans op een klapband en kan aquaplaning voorkomen. Het zorgt er ook voor dat je minder brandstof verbruikt en het zorgt ervoor dat je banden langer meegaan. We raden aan om elke twee maanden de bandenspanning van je auto te controleren. Weet je niet wat de juiste bandenspanning is? Kijk dan in het instructieboekje van je auto.

Voorjaarsschoonmaak

De lente en zomer geeft ons altijd wat extra energie. Geen beter moment om jouw auto weer op te frissen. Geef jouw auto een grondige wasbeurt, zowel binnen als buiten! Zorg dat de producten die je gebruikt passen bij jouw auto. Voor leren bekleding of stoffen bekleding heb je bijvoorbeeld andere producten nodig. Als je een cabrio hebt, wil je ook een schoonmaakmiddel dat past bij je type dak, zo blijft je dak het langste mooi!

Vergeet niet om ook de bekleding van je auto schoon te maken en de tapijten uit te schudden en te stofzuigen. De ramen aan de binnenkant kunnen vaak ook wel een wasbeurtje gebruiken. Dit is ook nodig tegen de laagstaande zon. Als jouw ruiten goed schoon zijn, heb je beter zicht. Wel zo veilig.

Check de vloeistoffen

We raden ook aan om een kleine mechanische check-up uit te voeren. Begin door onder de motorkap te kijken of alle vloeistofniveaus nog op peil zijn. Welke vloeistoffen wil je controleren?

  • Motorolie: een correct oliepeil zorgt ervoor dat je motor niet oververhit raakt. Ook helpt het om de motor soepel te laten lopen en slijtage te verminderen.
  • Koelvloeistof: reguleer de temperatuur van je motor met koelvloeistof. Een niveau tussen de ‘min’ en ‘max’ markeringen op het reservoir voorkomt oververhitting. Dat is belangrijk tijdens de warme dagen!
  • Ruitenwisservloeistof: we raden aan om je reservoir te vullen met een zomervariant. Zomerformules bevatten ingrediënten die helpen bij het streep loos verwijderen van muggen en vliegen van de voorruit.
  • Rem- en stuurbekrachtigingsvloeistof: deze vloeistoffen worden vaak vergeten bij de halfjaarlijkse controle. Toch raden we ook aan om deze te controleren als je toch bezig bent! Een betrouwbare rempresentatie en een soepele stuurbekrachtiging is tenslotte altijd fijn.

Ruitenwisserbladen wisselen

We herkennen het allemaal. Dat piepende geluid als het regent en je ruitenwissers versleten zijn. Hoog tijd om de wisserbladen te vervangen! De ruitenwisserbladen zijn namelijk extreem gevoelig voor kou en lijden veel tijdens de winter. Nieuwe wisserbladen zorgen voor een streeploos zicht bij een zomerse regenbui. Aan het begin van de lente en aan het einde van de zomer raden we aan om je ruitenwisserbladen te controleren en eventueel te vervangen.

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal