De groene streep op de weg: wat betekent dat?

Je hebt het vast weleens gezien tijdens het rijden op de snelweg: een groene streep die in het midden of langs de kant van de weg loopt. Maar wat betekent deze groene streep eigenlijk? Is het gewoon een decoratief element of heeft het een specifieke functie? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van de groene streep op de weg.

Een groene streep tussen twee witte strepen betekent een maximumsnelheid van 100 km/uur.

Er zijn verschillende groene strepen op de weg. Wanneer je in het midden van de weg een groene streep ziet tussen twee witte strepen in, dan geeft dit aan dat de maximumsnelheid op de weg 100 kilometer per uur is. Let op: de strepen veranderen niets aan de bestaande verkeersregels en maximumsnelheden. De informatie op de verkeersborden gaat dan ook altijd voor op de strepen op de weg.

Naast de maximale snelheid kan een groene streep ook andere functies hebben. Hieronder een aantal functies waar de groene streep op de weg ook voor kan dienen:

1. Een duidelijke grens

De groene streep op de weg kan dienen als een visuele markering die aangeeft waar de rijbaan begint en eindigt. Dit is vooral handig op wegen waar meerdere rijstroken naast elkaar liggen. De groene kleur valt goed op tegen het asfalt en helpt bestuurders om de grens tussen de rijstroken te herkennen, vooral bij slecht zicht of in het donker.

2. Wegmarkering voor veiligheid

Naast het aanduiden van de rijstroken, wordt de groene streep op de weg ook gebruikt om veiligheidsredenen. Het wordt vaak toegepast op plaatsen waar de weg bijzonder gevaarlijk kan zijn, zoals bochten, kruispunten en op- en afritten. De groene streep herinnert bestuurders eraan om extra voorzichtig te zijn en hun snelheid te matigen.

3. Informatie voor weggebruikers

Soms wordt de groene streep gebruikt om specifieke informatie aan weggebruikers over te brengen. Bijvoorbeeld op sommige wegen kunnen fietspaden of busbanen parallel aan de hoofdrijbaan lopen, de groene streep wordt dan gebruikt om aan te geven dat deze paden worden gescheiden van de autoweg.

4. Verschillende groene markeringen

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende groene markeringen op de weg kunnen zijn. Naast de groene streep langs de kant van de weg, kunnen er ook groene pijlen, haaientanden, of andere symbolen voorkomen. Elk van deze markeringen heeft een specifieke betekenis en doel.

In conclusie is de groene streep op de weg meer dan alleen een visueel element. Het heeft een belangrijke functie om de verkeersveiligheid en de maximumsnelheid te waarborgen, rijstroken af te bakenen en informatie aan weggebruikers over te brengen. Het is essentieel voor elke bestuurder om de betekenis van deze markeringen te begrijpen en ze te respecteren om onze wegen veiliger te maken. Blijf veilig rijden!

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal