Doe jij vandaag de airco aan of rij je met je ramen open?

Heerlijk, zo’n zomerse dag! Lekker cruisen in je auto richting het strand, een park of naar vrienden. Samen een terrasje pikken en genieten van een warme zomerse dag. Zorg wel dat je van tevoren afspreekt wie terugrijdt, want alcohol heeft meer invloed op je rijgedrag dan je misschien zou verwachten. Hoeveel groter denk jij dat de kans is op een verkeersongeval na 4 à 5 glazen alcohol? Lees het in ons artikel. De grote hamvraag bij warm weer blijft natuurlijk: wat is zuiniger; de airco aanzetten of met je ramen open autorijden? Wellicht heb je zelfs een cabrio en gooi jij het hele dak open. En wat is jouw favoriete muzieknummer tijdens een zomerse autorit? Wij delen onze Roadtrip Top 12 met jullie.

Airco versus raam open

Een warm briesje waait door je haren en de zon schijnt op je gezicht. Tijdens warme dagen zetten we graag de ramen van onze auto open. Dit kost echter wel meer brandstof. Waarom is dat eigenlijk? En hoe zit het met de airco, is die zoveel zuiniger?

Waarom is rijden met de ramen open duurder?

Airco aan of raam openDe vorm van een auto zorgt dat er zo min mogelijk luchtweerstand is, ook wel aerodynamisch genoemd. Hoe minder luchtweerstand een auto krijgt, hoe minder brandstof deze verbruikt. Wanneer je met je autoramen open rijdt creëer je meer luchtweerstand. Hierdoor verbruikt je auto tot wel 20% extra brandstof. Dit geldt vooral bij hogere snelheden.

Verkoeling met airconditioning

Airconditioning in auto’s is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Ondanks dat motoren steeds efficiënter worden, moet de motor toch altijd meer vermogen leveren wanneer deze de auto moet koelen. Zelfs als de airco uitstaat, wordt er nog zo’n 30 liter brandstof per jaar extra verbruikt door het gewicht van de airco.

Eindconclusie: airco of ramen open?

Met de ramen open heb je meer luchtweerstand en dat kost brandstof. Met de airco aan moet de motor een extra toestel aandrijven en dat kost ook brandstof. De meningen zijn verdeeld over wat uiteindelijk meer brandstof kost. Er zijn namelijk tal van aspecten die hierop van invloed zijn: het merk en type auto, jouw rijstijl, de weersomstandigheden, de conditie van de weg, de buitentemperatuur, de ingestelde temperatuur, je snelheid en het type airco. Meestal wordt de volgende vuistregel gehanteerd: onder de 80 km/uur ramen open, daarboven de airco aan.

Hoe kom je er achter wat in jouw situatie het voordeligste is? Je kunt natuurlijk iemand zoeken met exact dezelfde auto en een identieke testrit maken. De één met de ramen open en de ander met de airco aan. Om vervolgens te kijken wiens tank het snelste leeg is. Dat is echter een dure test om uit te proberen.

De zuinigste oplossing? Ramen dicht en airco uit. Heb je toch verkoeling nodig en zoek je liever andere manieren om brandstof te besparen? Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor de beste tips!

Het dak eraf!

Wist je dat de eerste auto’s die ooit werden gemaakt cabrio’s waren? Ondanks het Nederlandse klimaat rijden er toch heel wat cabrio’s in ons land. Zodra de eerste zomerse dag zich meldt, zie je al snel veel ‘open’ auto’s rijden. Ideaal voor een zomerse roadtrip.

Roadtrip Top 12

Wat is jouw favoriete muzieknummer tijdens een zomerse autorit? Laat het ons weten op onze Facebook. Wij hebben alvast een aantal heerlijke nummers voor je op een rij gezet:

1. Red Hot Chili Peppers – Road trippin’
2. Roger Miller – King of the road
3. Billy Ocean – Get outta my dreams, get into my car
4. Arcade Fire – Keep the car running
5. AC/DC – Highway to hell
6. Janis Joplin – Mercedes Benz
7. Nelly – Ride wit me
8. Ray Charles – Hit the road Jack
9. Golden Earring – Radar love
10. Bruce Springsteen – Pink Cadillac
11. Canned Heat – On the Road again
12. Christina Aguilera (feat. Missy Elliot) – Carwash

Roadtrip Muziek

Terrasje pikken? Don’t drink & drive!

Weet jij hoeveel je precies mag drinken als je nog moet rijden? Voor ervaren bestuurders (> 5 jaar je rijbewijs) is deelname aan het verkeer verboden bij een promillage van 0,5 en hoger. Dit betekent ongeveer 2 standaard glazen alcohol binnen een uur voor mannen en bij vrouwen is het nog iets minder. Ben je korter dan 5 jaar in het bezit van je rijbewijs? Dan geldt een maximaal promillage van 0,2. Dit staat gelijk aan 1 standaardglas alcohol.

De invloed van alcohol: wat gebeurt er echt?

Na het drinken van alcohol verandert je rijgedrag. Dit uit zich op de volgende manieren:

Je reageert trager

Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. De controle over de been- en armspieren gaat ook achteruit. In situaties waarbij je snel op de rem moet trappen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageer je al gauw te laat. Doordat je motoriek ook verslechtert, ga je slingeren. Als je wilt corrigeren gaat dit weer ten koste van je reactiesnelheid.

Bij 2 glazen duurt het al 0,5 seconde langer voordat je op de rem trapt. De remweg wordt hierdoor met maar liefst 11 meter langer!

Je ziet minder

Door alcoholverbruik versmalt je blikveld, alsof je in een tunnel zit. Veel van wat er links en rechts van je gebeurt zie je daardoor niet of minder goed. Daarnaast vermindert je vermogen om afstanden in te schatten. Wat ook moeilijk gaat is de aandacht verdelen over alles wat je ziet. Je moet in het verkeer op veel dingen tegelijk letten en dat kun je niet goed meer als je gedronken hebt. Je kleurwaarneming verslechtert ook. Hierdoor zie je fietsreflectoren, remlichten, richtingaanwijzers en stoplichten minder goed.

Je concentreert je slechter

Alcohol maakt suf en vermindert je concentratie. In de praktijk blijkt dat concentratieverlies vooral gevaarlijk is wanneer er weinig verkeer is. Je overschat je eigen kunnen en wordt overmoedig. Je denkt nog best te kunnen rijden en dat er niet veel mis kan gaan. Je neemt daardoor vaak meer risico’s, zoals het niet dragen van autogordels of te hard rijden. Het gevolg is ‘onbegrijpelijke’ ongevallen, zoals een auto die op een rustige weg in een flauwe bocht tegen een boom rijdt.

[Bronnen: https://www.alcoholinfo.nl/publiek/verkeer/wetgeving & https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-de-invloed-van-alcohol-op-het-rijgedrag/]

Alles onder controle?!

Alcohol zorgt er niet alleen voor dat je trager wordt, minder goed ziet en je concentratie verslechtert, maar het zorgt er ook voor dat jij dénkt dat je alles nog onder controle hebt. Na 4 á 5 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval echter al 2 keer zo groot. Na 8 of 9 glazen maar liefst 17 keer zo groot! Wees dus slim en drink gewoon niet als je nog moet rijden.

Alcohol en autorijdenVragen

Heb je nog vragen? Kijk hier voor het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet tussen? Vul dan ons contactformulier in. Wij helpen je graag!

Klik hier

Contact

T: +31 (0) 88 1007 222
M: klantenservice@varoenergy.com

Alles over Argos

Argos voorziet met haar tankstations consumenten van brandstof door heel Nederland. Lees hier meer over Argos.

Klik hier

Argos Tankstations zijn onderdeel van VARO


Storingsnummer

Bij een storing op een Argos Tankstation kun je bellen met:

T: +31 (0) 88 1007 333

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Argos Nieuwsbrief, zodat je geen enkele winactie, korting of tip meer mist!

Nieuwsbrief
Bezig met versturen