Een veilige en duurzame start in het nieuwe jaar

Een veilige en duurzame start in het nieuwe jaar

De feestdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar is gestart. Argos wil jou helpen het jaar zuiniger en duurzamer te starten. Hoeveel brandstof een auto verbruikt, hangt niet alleen af van het soort auto waarin je rijdt maar óók van je rijstijl. Door zuiniger te rijden verbruik je minder brandstof. Tevens voorkom je veel CO2-uitstoot, stikstof en andere vervuilende stoffen. Wist je dat energiebewust rijden eigenlijk heel makkelijk is? Lees hieronder 6 tips en 3 fabels over zuinig autorijden. Ook lichten we je in over de verschillende rijtrainingen die je kan volgen, zodat jij je nog veiliger voelt op de weg.

6 tips om duurzaam en veilig de weg op te gaan

Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling

Het klinkt misschien heel logisch, snel doorschakelen. Toch doen veel mensen dit niet. Het effect is echter groot! Hoe lager het toerental van de motor, hoe minder brandstof de auto verbruikt. Zou je eenzelfde snelheid niet in de vijfde versnelling, maar in de tweede versnelling rijden, dan kan dat 50% schelen in je brandstofverbruik.

Houd de snelheid constant

Heb jij een moderne auto met cruise control? Gebruik deze dan. Bij een constante snelheid hoef je minder te remmen en gas te geven. En dat is natuurlijk zuiniger rijden. Heb je geen cruise control? Doe dan net alsof je er een hebt. Probeer jouw snelheid zo constant mogelijk te houden.

Nieuwjaar klok

Controleer regelmatig de bandenspanning

Zeg nou eens eerlijk, controleer jij netjes elke maand de bandenspanning van jouw banden? Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te slappe banden. Denk eens aan dat fijne gevoel als je wegfietst op vers opgepompte fietsbanden. Bij een auto is dit hetzelfde. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra brandstofverbruik, meer slijtage, meer lawaai en meer uitstoot. Klinkt niet heel positief, toch? Misschien toch een goede tip om maandelijks de bandenspanning op te meten!

Laat de auto wat vaker staan

Het zonnetje schijnt en het is droog buiten. Waarom niet lekker met de fiets naar werk of met het openbaar vervoer? Met de trein reizen, zorgt voor vijf keer minder milieubelasting. Daarbij blijkt uit onderzoek dat mensen die met de trein gaan fitter zijn en minder stress ervaren dan automobilisten.

Gebruik de airco alleen als het écht nodig is

Je zou het misschien niet zeggen maar met een ingeschakelde airco verbruik je maar liefst 25-30% meer brandstof. Bovendien kan de airco de uitstoot van een auto zelfs meer dan verdubbelen. Zet de airco niet op vol vermogen en voorkom verstopping van de luchtinlaten. Hierdoor verbruik je zelf minder brandstof, bespaar je aan brandstofkosten en help je ook het milieu een handje.

Gebruik je cruise-control, boordcomputer en navigatiesysteem

Gebruik vooral alle hulpmiddelen waarmee je je rijstijl en je brandstofverbruik in de gaten kunt houden. Deze moderne technologie kan jou helpen bij het besparen van brandstof. Door te rijden met behulp van een navigatiesysteem kan jij ervoor zorgen dat je altijd voor de kortste route kiest.

3 fabels over zuiniger autorijden

Een schakelauto is zuiniger dan een automaat

Waarom kiezen mensen dan voor een automaat zou je denken? Een automaat is vaak in aanschaf duurder dan een schakelauto. En een schakelauto is weer zuiniger in verbruik dan een automaat. Ja, dit was altijd het geval. Toch is dit nu niet meer waar. Met de huidige mogelijkheden in techniek liggen de verbruikscijfers steeds dichter bij elkaar. Tegenwoordig is een automaat prima in staat om het motorvermogen van een schakelauto te benutten. Mocht je vaak in de bergen rijden dan is een schakelauto wel zuiniger in brandstofverbruik.

De motor stationair laten warmdraaien is beter dan wegrijden

Je ziet het waarschijnlijk vaak. Mensen die in de winter de auto op de oprit laten ‘warmdraaien’ zodat het ijs op de voorruit ontdooid. Misschien doe je dit zelf ook wel. Toch is dit totaal niet zuiniger. Het is niet alleen slecht voor de motor, het kost je ook nog eens heel veel brandstof. Je kan beter kiezen voor andere ontdooihulpmiddelen. Dan ben je waarschijnlijk sneller weg van huis en bespaar je brandstof in de wintermaanden.

De motor laten draaien bij rood licht is zuiniger

Sta je stil voor een rood licht? Of moet je stoppen voor een spooroverweg? Sta jij langer dan 10 seconden stil, zet je motor dan uit. Jouw motor laten draaien bij een rood licht is zeker niet zuiniger. Dit is voordeliger dan de motor de hele tijd laten draaien. En laten we eerlijk zijn, we staan best vaak stil met onze auto dus het is ook nog eens een heel makkelijke manier om brandstof te besparen.

Rood licht stoplicht

Veiligheids- en rijtrainingen

Bij veiligheids- of rijtrainingen denken mensen vaak dat ze alleen van toepassing zijn op mensen die niet goed (meer) kunnen autorijden. Toch is dit niet waar. Deze cursussen zijn van toepassing op ieder type automobilist. Misschien wil je simpelweg je kennis bijschaven om zo weer zelfverzekerd deel te kunnen nemen aan het moderne verkeer. Of misschien heb je net je rijbewijs maar wil je wat begeleiding tijdens je eerste autoritten. Wij hebben alle soorten veiligheids- en rijtrainingen hieronder voor je op een rijtje gezet. Voor meer informatie kan je terecht bij jouw lokale rijschool of de ANWB.

Rijtraining

Beoordelingsrit

Wie al jaren autorijdt, went zichzelf een rijstijl aan. Deze rijstijl hoeft helemaal niet slecht te zijn maar soms zitten mensen niet heel zelfverzekerd in de auto. Het verkeer verandert constant en wordt met de dag moderner. Daarom bestaan er beoordelingsritten. Tijdens zo’n rit leer je wat je goed of minder goed doet. Ook delen ze tijdens een beoordelingsrit praktische tips waardoor je minder risico loopt in uitdagende verkeerssituaties.

Opfristraining

Speciaal voor mensen die hun rijbewijs al een tijd geleden hebben behaald, bestaat er een opfriscursus. Deze training duurt (meestal) een paar uur maar tijdens deze training leer je zelfstandig en veilig deel te nemen aan het moderne verkeer van tegenwoordig. Mochten er rijangsten bestaan dan besteden zo ook aandacht hieraan. Door deze opfriscursus zit je weer met zelfvertrouwen achter het stuur.

RijZeker-training

Autorijden biedt je veel vrijheid, maar het hedendaagse verkeer bezorgt veel mensen ook, vaak onterecht, stress en ongemak. Maakt rijden in het donker of onbekend gebied, voorbijschietende auto’s op de snelweg of verkeersdrukte je onzeker? Volg dan een RijZeker-training. Op basis van je persoonlijke onzekerheden helpt een ervaren instructeur je met gerichte tips en oefeningen. Je rijdt voortaan veiliger en met vertrouwen.

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal

maandag 1 april 2024 | 00:10
donderdag 12 oktober 2023 | 14:02