Lente: jij en je auto op z’n Paasbest!

Lente: jij en je auto op z’n Paasbest!

De zon laat haar gezicht weer zien, de temperatuur schommelt nog en heel af en toe vriest het ’s nachts zelfs nog. De lente doet haar intrede en we verheugen ons met z’n allen op heerlijk buitenweer. Dé perfecte tijd om je auto weer lekker te laten stralen! Maar wat is nou het beste: de wasstraat of een handwas? En wat is de beste tijd om je winterbanden om te wisselen voor je zomerbanden? Of is het goedkoper om te kiezen voor één soort autoband?

Warmer dan 7 °C? Spaar je winterbanden!

Veel mensen willen graag goedkoper uit zijn en rijden het hele jaar door op één soort banden. Maar ben je dan wel goedkoper uit, of bespaar je je juist door het wisselen van je autobanden? Door je autobanden te wisselen met het seizoen vergroot je de veiligheid. Daar wil je toch niet op besparen? Bovendien zorgt het ook voor minder slijtage én je bespaart brandstof door te kiezen voor de juiste autobanden!

Veiligheid voorop!

Warmer dan 7 °C? Spaar je winterbanden! Wanneer het klimaat verandert stelt dit ook andere eisen aan je autobanden. Zo zijn winterbanden speciaal ontwikkeld om met koude temperaturen soepel te blijven (onder de 7 graden) en zorgen ze voor meer grip in winters weer. Zomerbanden hebben een andere rubbersamenstelling en presteren juist beter wanneer het warmer is (boven de 7 graden). Voor je eigen veiligheid en dat van je passagiers is het dus van belang om in de winter (oktober t/m maart) te rijden met winterbanden en in de zomer (april t/m september) te kiezen voor zomerbanden.

Kans op extra slijtage

Te lang doorrijden op zomer- of winterbanden buiten het seizoen leidt tot extra slijtage. Zo is het rubber van winterbanden niet bestand tegen hoge temperaturen en slijt het dan extra snel. Dit betekent dat je ook eerder nieuwe banden moet aanschaffen als je jouw veiligheid wilt waarborgen. Een andere belangrijke factor voor jouw veiligheid en om extra slijtage te voorkomen is bandenspanning. Een foutieve bandenspanning zorgt ervoor dat je autobanden sneller slijten en het vergroot de kans op een klapband.

TIP! Controleer minimaal 1 keer per maand de bandenspanning.

Zuiniger rijden met de juiste banden

Als de temperatuur boven de 7 graden komt kunnen je zomerbanden er weer onder. Dit is niet alleen veiliger en voorkomt extra slijtage, maar je rijdt ook minder zuinig wanneer je doorrijdt met je winterbanden. Door de winterbanden heb je namelijk meer weerstand op de weg. Meer weerstand betekent dat er meer brandstof nodig is om te rijden. Wissel dus op tijd naar zomerbanden om extra kosten te voorkomen!

LET OP! Ben je nog van plan om naar het buitenland te gaan? Houd rekening met eventuele wettelijke verplichtingen van winterbanden. Zo zijn bijvoorbeeld in Oostenrijk en Italië winterbanden verplicht tot 15 april. In Duitsland is bij winterse omstandigheden winterbanden monteren altijd verplicht.

Zomer- én winterbanden

De technologie ontwikkeld zich steeds verder. Hierdoor komen zomer- en winterbanden steeds verder uit elkaar te liggen. De autobanden worden steeds beter afgestemd op het seizoen waarvoor ze gemaakt zijn. Het is daarom steeds belangrijker voor jou en je veiligheid om zowel zomer- als winterbanden te hebben.

 

Hoe krijg je jouw auto blinkend schoon?

Voor de één is autowassen pure ontspanning, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad. Een auto heeft nu eenmaal baat bij een regelmatige schoonmaakbeurt. Zeker na de winter, met alle pekelresten die aan je auto blijven plakken. Maar wat is nu het beste? Even door de wasstraat of toch de ouderwetse emmer sop ter hand nemen? De meningen hierover zijn verdeeld. Oordeel zelf!

Wasstraat versus handwas

Wat voor effect handmatig of machinaal wassen heeft op de autolak is al menigmaal onderzocht. Het is afhankelijk van allerlei factoren. Je auto met de hand wassen kan flink wat schade veroorzaken, vooral bij een zeer vuile auto. Er wordt regelmatig te weinig water gebruikt. Mensen gebruiken daarnaast veelal een spons. Een spons kan echter fungeren als een stuk schuurpapier. Ook na intensief uitspoelen zit deze vaak nog vol met scherpe zandkorrels. Het vuil dat achterblijft op de auto of in de spons zorgt dat de lak binnen korte tijd bekrast raakt. Wil je graag je auto met de hand wassen? Let dan op dat je genoeg water gebruikt en lees onze tips verderop in dit artikel.

Geen tijd om zelf je auto te wassen? In de wasstraat kost het slechts een paar minuten. Tegenstanders van de wasstraat beweren dat het de glans van je lak aantast. De wasstraten van tegenwoordig maken echter steeds vaker gebruik van speciale textielborstels. Daarnaast wordt er altijd gebruik gemaakt van grote hoeveelheden water en een constante borsteldruk, waarmee de lak niet wordt beschadigd, maar gelijkmatig langzaam afgesleten.

LET OP! Bij het gebruik van een wasstraat ben je zelf verantwoordelijk voor het inklappen van je buitenspiegels en het verwijderen van je dakantenne. Ook goed om te weten: de hoogte van de gemiddelde wasstraat is 2.10 meter.

Hoe krijg je jouw auto blinkend schoon?

Zelf aan de slag? De 6 beste wastips!

1. Gebruik veel water
Besluit je om je auto met de hand te wassen, gebruik dan vooral veel water en ververs dit regelmatig. Het vuil en zand dat via jouw washandschoen in het water komt wil je niet over je autolak uitsmeren!

2. Gebruik geen spons, zeem of borstel
Gebruik geen spons of zeem; er blijft altijd vervuiling en zand in achter en dat veroorzaakt krassen. Ook de borstel in de wasbox bevat vaak vuil. Er zijn speciale microfiber washandschoenen om je auto krasvrij te wassen.

3. Rechte poetsbewegingen
Draaiende bewegingen bij het poetsen kunnen cirkelvormige krassen in de lak veroorzaken, die vooral in vol (zon)licht goed te zien zijn.

4. Reinig je velgen apart
Zorg dat je een aparte zachte borstel of andere washandschoen gebruikt voor je velgen. Deze bevatten extra veel vuil en remstof. Je kunt ook een speciale velgenreiniger gebruiken. En vergeet niet je winterbanden en velgen goed te reinigen voordat je ze opslaat in de opslag.

5. Speciale droogdoek
Je kunt je auto het beste droogmaken met een speciale droogdoek. Dit zijn zeer zachte doeken, die de lak niet beschadigen. Een zogenaamde watermagneet kan bovendien een veelvoud van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen.

6. Ruiten reinigen
Gebruik een glasreiniger op alcoholbasis om je ruiten schoon te maken. Reinig je ruiten met rechte poetsbewegingen en wrijf ze daarna droog met een schone doek.

Een stralend schone auto én de juiste banden. Alleen nog even tanken en jij kunt weer op weg!

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal

dinsdag 20 augustus 2024 | 08:27