Najaarscheck – Een zorgeloze herfst in 5 stappen

Argos Najaarscheck – Een zorgeloze herfst in 5 stappen

De temperatuur is voelbaar aan het dalen, het najaar is begonnen! Dat betekent blad op de weg, meer regen en steeds kortere dagen. Autorijden in de herfst kan gevaarlijk zijn. Hoe zorg je ervoor dat je er veilig op uit kan met jouw auto de komende maanden? Kom veilig het najaar door met de Argos Najaarscheck. Volg hieronder 5 simpele stappen voor een zorgeloze herfst:

Argos najaarscheck

Stap 1: Doe een airco-check

We horen je denken: “Hoezo, een airco-check in het najaar?” Bij airco denk je natuurlijk aan de zomer. Een goed functionerende airco is echter geen overbodige luxe in het najaar. Denk eens aan  condensvorming op je voorruit waardoor je slecht kunt zien. Rijden met (deels) beslagen autoruiten is gevaarlijk. Wist je dat je hier zelfs een boete voor kunt krijgen. Door een goed functionerend aircosysteem ben je snel af van beslagen ruiten en kun je met een gerust hart de weg op.

Stap 2: Controleer je verlichting

Naarmate de winter nadert worden de dagen steeds korter. Doordat het buiten eerder donker wordt, is de verlichting van jouw auto erg belangrijk. Niet alleen voor jouw eigen veiligheid, maar ook voor andere weggebruikers. De laagstaande zon zorgt ervoor dat je ook overdag minder goed zichtbaar bent. Met jouw lichten aan zien andere weggebruikers je beter. De verlichting van je auto controleren kan in twee eenvoudige stappen. Stap 1: Schakel de verlichting in. Stap 2: Laat een vriend kijken of alle verlichting werkt. Controleer de onderstaande lichten:

• stadslicht
• dimlicht
• grootlicht
• richtingaanwijzers
• mistlampen
• achteruitrijlicht
• derde remlicht
• kentekenverlichting

Mocht het voorkomen dat je toch op jezelf aangewezen bent. Parkeer de auto dan voor een grote winkelruit. Zo kan je alsnog je verlichting zelf controleren.

Stap 3: Kies de juiste banden

Waarom winterbanden de beste keuze voor jouw auto zijn? Bij temperaturen onder de 7°C hebben zomerbanden minder grip op de weg en een langere remweg dan winterbanden. Winterbanden zorgen onder gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor jouw veiligheid! Of je nu kiest voor vierseizoenenbanden of een afwisseling tussen winter- en zomerbanden, laat je goed informeren bij jouw lokale garage.

Stap 4: Ruitenvloeistof controleren

Wist je dat er twee verschillende soorten ruitenwisservloeistof zijn? Eén voor de winter én één voor de zomer. De zomervloeistof bevat een oplosmiddel die de aanslag van bomen en dode insecten makkelijk verwijderd. Echter kan de zomervloeistof bevriezen tijdens het najaar of de winter want deze is namelijk niet bestand tegen lage temperaturen. Het reservoir, de leidingen en de sproeikoppen kunnen hierdoor beschadigen. Het omwisselen van de ruitenvloeistoffen vergeten veel mensen nog weleens. Zorg er dus voor dat óók de vloeistoffen in je auto winterklaar zijn.

Daarnaast is het raadzaam om de ruitenwissers in het najaar te vervangen. Na de zomer zijn de wissers vaak uitgedroogd, waardoor ze niet meer goed werken. Dit is natuurlijk wel van belang tijdens de natte herfstdagen.

Stap 5: Ga scherp de weg op

Goed uitgerust zijn heeft enorm veel impact op je rijgedrag. Uit studies van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is gebleken dat de helft van alle automobilisten weleens zeer vermoeid in de auto zit. Herkenbaar? Natuurlijk is de herfst voor automobilisten geen pretje: regen, wind, gladheid, laagstaande zon en een grotere kans op files. Daarom is het belangrijk dat je alert achter het stuur zit. Behalve een goed slaapritme opbouwen hebben de volgende aanpassingen ook een grote invloed:

Verbeter je zicht

Heb je je zonnebril al uit de auto gehaald omdat de zomer voorbij is? Leg hem maar snel terug. In de herfst kan je namelijk vaak te maken krijgen met een laagstaande zon, vooral tijdens de spitsuren. Deze laagstaande zon kan zo verblindend zijn dat het je totale zicht blokkeert. Dus gauw die zonnebril weer terugleggen in de auto.

Najaarscheck

Zet de verwarming niet te hoog

Met de frisse herfstdagen op komst ben je snel geneigd om de verwarming in de auto lekker warm te zetten. Maar pas op! Zet hem niet te hoog, warmte maakt je namelijk slaperig. Wat ook helpt is om je raam even open te zetten voor wat frisse lucht. Helpt dit niet of merk je echt dat je te moe bent? Rijd vooral niet verder. Stop bij het dichtstbijzijnde tankstation en rust even uit.

Denk na over wat je eet

Je herkent het wel: je bent aan het werk, hebt net geluncht en je concentratie gaat achteruit. Dit wordt ook wel een after lunch/dinner dip genoemd. Hier kun je dus ook last van krijgen als je een grote maaltijd eet voordat je gaat autorijden. Zorg dus dat je iets licht verteerbaars eet, zoals een banaan, voordat je de weg opgaat. Voel je je alsnog suf worden, dan raden wij aan om te stoppen bij het dichtstbijzijnde tankstation en even kort uit te rusten (zie hierboven).

Extra tips voor (langere) autoritten:

• Wissel op tijd van bestuurder
• Twee uur rijden = een kwartiertje rust
• Doe een powernap als het autorijden te zwaar wordt
• Én natuurlijk op tijd tanken, bij één van onze Argos Tankstations

Erop uit in de herfst

Met het gezin naar het pretpark

Hebben de kinderen een middag vrij van school? Verras je kids: zet ze in de auto en rij naar een pretpark. Kinderen zijn dol op pretparken, vooral nu alle attracties nog geopend zijn voor de winter.

Ga een dagje shoppen

Ga je altijd naar dezelfde stad als je gaat winkelen omdat die lekker dichtbij is? Het is ook eens leuk om een andere stad te ontdekken. Zo ben je er echt even tussenuit en misschien kom je wel met een kofferbak vol nieuwe aanwinsten terug.

Uitwaaien aan zee

Niets te doen op een zondag? Trek een lekker warme jas aan, stap in de auto en rijdt naar het strand. Het hoeft geen 25 graden te zijn om naar het strand te gaan. Neem je hond mee en maak een heerlijk rustgevende strandwandeling. Maak je hoofd leeg, zo hoef je nog even niet aan de drukke werkdag van morgen te denken.

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal