Veilige kilometers tijdens de feestdagen

De feestdagen komen eraan! Heerlijk eten, leuke dingen doen en op visite bij vrienden en familie. Dat betekent ook dat we er allemaal massaal op uittrekken. Hoe zorg je ervoor dat jij en je auto veilig en goed voorbereid de weg op kunnen tijdens de koude feestdagen? Wij delen wintertips voor je auto, je autoverzekering en lichten je in over de Europese verkeersregels. Met deze tips ben je deze winter optimaal voorbereid.

Wintertips voor een veilige, winterklare auto

Wintertips Argos

Tip 1: Bescherm je auto bij buiten parkeren

Als er vorst op komst is, is het beter om je auto in de versnelling te parkeren en de handrem helemaal niet te gebruiken. De handremkabel kan namelijk vastvriezen. Heb je een garage? Nog beter! Zet hier dan je auto in tijdens de koude winternachten. Op deze manier bescherm je de verflaag van je auto en bevriezen de ruiten en de handrem niet. Heb je geen garage? Dan kan je altijd een hoes over je auto plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de verf beschermd wordt tegen ijs en sneeuw. Bovendien scheelt het een hoop tijd in de ochtend met krabben en je handen blijven lekker warm.

Tip 2: Controleer je ruiten(wissers)

Je komt buiten en alweer is je voorruit bevroren. Dat is balen! Het is nu verleidelijk om het ijs te verwijderen met behulp van je ruitenwissers. Het is beter om dit niet te doen. De ruitenwissers zijn misschien vastgevroren en door ze aan te zetten kun je de ruitenwissers én zelfs het motortje beschadigen. Een extra tip: zet ‘s nachts je ruitenwissers op een kurk om ervoor te zorgen dat ze niet vastvriezen.

Mag heet water dan wel gebruikt worden om een bevroren autoruit te ontdooien? Liever niet. Want de ruit zou zomaar eens kunnen barsten door het grote temperatuurverschil. Zeker als je een klein sterretje in de ruit hebt zitten, is de kans groot dat de autoruit stukgaat. Gebruik liever een ijskrabber of voorruitontdooier.

Tip 3: Voorkom bevriezing van je autodeur

Een bevroren autodeur, daar zit niemand op te wachten. Ten eerste, trek niet te hard aan de autodeur wanneer je merkt dat deze vastgevroren is. Gooi er ook geen bak heet water overheen, hierdoor beschadig je de deur. Druk de deur even goed aan vanuit buiten. Meestal is hierna de deur wel te openen. Lukt dat niet, probeer dan één van de andere deuren. Zet de verwarming aan en hierna zal de vastgevroren deur gemakkelijk te openen zijn.

Kun je een vastgevroren autodeur eigenlijk voorkomen? Jazeker! Namelijk met een rubberspray of -stick. Daarnaast is het verstandig om de rubbers van je deuren te controleren voordat de winterdagen eraan komen. Laat de rubbers vervangen als deze oud en versleten zijn. Ook is het aan te raden om ze preventief te behandelen met rubberspray of -stick. Gebruik eventueel een doek om het middel goed te verdelen over de rubbers. De rubberspray of -stick zijn ook te gebruiken in de zomer. Hiermee kan je je rubbers beschermen tegen uitdroging, scheuren of verkleuring.

Tip 4: Neem een ‘wintervoorraad’ mee

Stel je voor dat je ’s avonds op een slecht verlichte weg rijdt en plotseling begeeft je auto het. Dan is het natuurlijk fijn als je wat winteritems bij je hebt. Maak je auto winterklaar door een wintervoorraad mee te nemen. Het is slim om de onderstaande items in je auto te leggen voor noodgevallen of wanneer je vaststaat tijdens een lange file:

• IJskrabber
• IJsdeken voor de voorruit
• Warme handschoenen
• Warme dekens
• Wat te drinken en te eten

Tip 5: Op tijd tanken bij een Argos Tankstation

Iedereen betrapt zichzelf er wel eens op: zo lang mogelijk doorrijden met een bijna lege tank. En meestal is dit ook geen probleem. De moderne auto’s van tegenwoordig geven exact aan hoeveel kilometers je nog kunt rijden op jouw tank. Verstandig is het echter niet. Daarbij is de brandstofmeter in je auto niet altijd correct. Bij veranderde omstandigheden, zoals een file, kan de brandstofmeter je weleens voor de gek houden. Wanneer je auto stilvalt, is het niet altijd een kwestie van even met een jerrycan een paar liter erbij gooien en rijden maar. Soms kan het zo zijn dat de tank eerst ontlucht moet worden. Gooi daarom tijdens de wintermaanden je brandstoftank op tijd vol.

Met onze stationfinder zoek je eenvoudig en snel jouw dichtstbijzijnde Argos Tankstation op. Ook kun je via de stationfinder direct zien welke voorzieningen er bij het tankstation aanwezig zijn, super handig!

Bekijk onze vorige blogartikel voor meer najaarstips.

Autoverzekering: veilige winter

Rijden in de winter neemt risico’s met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat het ingaan van de wintertijd inderdaad samengaat met een hoger aantal verkeersslachtoffers en -ongevallen. De kans op een ongeluk tijdens de winterdagen is groter dan tijdens een ander jaargetijde. Met behulp van de voorgaande tips kan jij gewoon veilig de weg op, maar de kans op een ongeval bestaat wel. Het is van belang om een goede autoverzekering te hebben zodat niemand met enorm hoge kosten komt te zitten. Daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende typen autoverzekeringen. Wij hebben ze hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet:

Autoverzekering

Ten eerste is iedere autobezitter wettelijk verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. Dit geldt vanaf het moment dat je officieel de eigenaar bent van een auto (als het kenteken op jouw naam staat). Zelfs als er niet in de auto wordt gereden. Het is goed om te weten dat deze verzekering de schade dekt die wordt toegebracht aan andere mensen en hun bezittingen. Deze dekking geldt ook wanneer er iemand anders in jouw auto rijdt. Deze WA-verzekering is uit te breiden tot een beperkte casco verzekering met dekking voor: ruitschade, diefstal en een aanrijding met een dier. Mocht je ook graag dekking willen voor schade aan je eigen auto of aanschafwaardegarantie dan is de allrisk verzekering zeker het overwegen waard. Wat er specifiek onder de verzekering valt kan per verzekeraar verschillen. Vraag de specifieke verzekeringsvoorwaarden na bij jouw verzekeraar.

Naast deze reguliere verzekeringen is het aan te raden om pechhulp in het buitenland bij je verzekering te nemen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat de auto het begeeft terwijl jij naar de kerstmarkt in Duitsland rijdt. En mocht je op wintersport gaan, dan kan je altijd pechhulp afsluiten met een dekking voor Europa. Let wel op dat je al de verkeersvoorschriften van het desbetreffende land kent. Als je bijvoorbeeld zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval in Duitsland, gelden er bijzondere regels. De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je (ook al ben je niet schuldig aan het ongeval) toch aansprakelijk stellen voor de schade als je zonder winterbanden reed tijdens winterse omstandigheden. Beter goed voorbereid dan achteraf met de problemen zitten.

Lees onze winterblog van vorig jaar voor meer informatie.

Autopech

Europese verkeersregels- en informatie

Ga jij deze winter op vakantie? Houd er dan rekening mee dat de verkeersregels nog weleens willen verschillen per land. Ga dus voorbereid de weg op. Om veilig op reis te gaan is het belangrijk dat je de verkeersregels kent van het land of de landen waar je gaat autorijden. Wist je bijvoorbeeld dat een verbanddoos niet verplicht is in Italië, maar wel in Duitsland?

Het is begrijpelijk dat je niet overal van op de hoogte bent. De app ‘Going Abroad’ is een Europese verkeersregels app. Zij stellen je volledig op de hoogte van de eisen die er gelden om met je eigen auto het buitenland te doorkruisen.

Stilstaan en vertraging in het buitenland is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf goed voor te bereiden. Het is verstandig om voor vertrek te checken of er bijzonderheden zijn op de weg. Je kunt hierbij denken aan algemene verkeersinformatie, maar ook aan verkeersdrukte en verwachte files, aan geplande werkzaamheden waar je van tevoren rekening mee kunt houden op je route en aan het aanschaffen van een wegenvignet. De ANWB heeft al deze informatie overzichtelijk uitgewerkt per (Europees) land. Kijk voor meer informatie op de website van de ANWB.Vragen

Heb je nog vragen? Kijk hier voor het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet tussen? Vul dan ons contactformulier in. Wij helpen je graag!

Klik hier

Contact

T: +31 (0) 88 1007 222
M: klantenservice@varoenergy.com

Alles over Argos

Argos voorziet met haar tankstations consumenten van brandstof door heel Nederland. Lees hier meer over Argos.

Klik hier

Argos Tankstations zijn onderdeel van VARO


Storingsnummer

Bij een storing op een Argos Tankstation kun je bellen met:

T: +31 (0) 88 1007 333

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Argos Nieuwsbrief, zodat je geen enkele winactie, korting of tip meer mist!

Nieuwsbrief
Bezig met versturen