Voorjaarscheck – Goed voorbereid op weg

Voorjaarscheck – Goed voorbereid op weg

Het voorjaar is officieel begonnen. Meer dan ooit kijken we uit naar zonnige dagen waarin we meer naar buiten kunnen, genieten we van wandelingen door het bos en vooral van elkaar. In het voorjaar is het belangrijk om goed voorbereid en veilig de weg op te gaan. In dit artikel geven we je 6 tips om je auto helemaal voorjaarsklaar te maken.

Tip 1 – Meer grip met zomerbanden

Banden zijn de basis van optimaal en veilig rijgedrag. Goede banden zijn namelijk verantwoordelijk voor het rijcomfort, rijprestaties en de veiligheid onderweg. Wist je dat, wanneer het buiten warmer is dan 7 graden, het tijd is om je winterbanden te vervangen door een set zomerbanden? Deze zorgen voor meer grip en dus een lager brandstofverbruik. Én dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Voor een goede grip is het belangrijk dat de minimale profieldiepte van jouw zomerbanden 2 millimeter diep is. Wettelijk is een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter nodig om verzekerd te zijn, geen boetes of afkeur bij keuring te krijgen.

zomerbanden voorjaarscheck

Tip 2- Maak je auto goed schoon

De temperatuur gaat steeds meer om hoog dus tijd om de klusjes op te pakken die wat langer zijn blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan het goed schoonmaken van jouw auto (van binnen en buiten). Vooral het interieur van de auto kan vaak wel een goede poetsbeurt gebruiken. Begin met het opruimen van onnodige spullen. Stofzuig je auto en maak het dashboard schoon met een sopje. Als je ruiten heel vies zijn van de binnenkant, dan is het ook aan te raden om deze goed schoon te maken. Dit kan namelijk je zicht belemmeren tijdens het autorijden, en dit willen we natuurlijk voorkomen.

Tip 3 – Zorg dat je goed zicht hebt

In het voorjaar en in de zomer is het langer licht. De zon kan soms zorgen voor onduidelijk zicht op de weg. De zon staat namelijk vroeg in het voorjaar laag aan de horizon, wat je zicht kan belemmeren. Zorg dus dat je goed voorbereidt bent. Ten eerste raden we aan om een goede zonnebril in je auto te leggen. Daarnaast om veilig de weg op te gaan, is het essentieel dat je ruitensproeiervloeistof is bijgevuld. Hiermee kun je altijd je ruiten schoonhouden van vuil.

Tip 4 – Ruitenwissers controleren en vervangen na de winterperiode

Door lage temperaturen kunnen er kleine scheurtjes in de rubbers van je ruitenwissers ontstaan. Hierdoor zullen de ruitenwissers niet meer optimaal functioneren. Hierbij enkele tips om te herkennen wanneer het tijd is om je ruitenwissers te vervangen:

  • Streepvorming bij nat weer
  • De ruitenwissers stuiteren over de voorruit
  • Het rubber laat los

Zorg ervoor dat je je ruitenwissers preventief controleert. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid. De lente is het ideale moment om je ruitenwissers te controleren en, indien nodig, te vervangen.

Tip 5 – Controleer de vloeistoffen van de auto

Hiermee bedoelen we niet de brandstof ;-). Als het goed is heb je hier genoeg van, want met bijna 200 Argos Tankstations in Nederland zijn wij immers altijd in de buurt! We praten hier over de koel- en remvloeistof van je auto. Door deze regelmatig te controleren, voorkom je situaties waarbij je naast de weg stil komt te staan. Vul de vloeistoffen op tijd bij. Het is wel goed om na te vragen bij je garage welke vloeistof je moet gebruiken. Dit verschilt namelijk per auto. Merk je dat je regelmatig je koel- of remvloeistof aan het bijvullen bent? Dan is een bezoekje aan de garage verstandig!

Tip 6 – Check de olie

Om de voorjaarscheck compleet te maken geven we nog 1 laatste advies. Controleer het oliepeil van je auto. Dit is verstandig om vaker te doen dan 2x per jaar. Hoe vaak dat je olie moet vervangen is afhankelijk van het type auto en het aantal kilometers dat je rijdt. Raadpleeg het onderhoudsboekje van je auto, om terug te vinden hoe vaak het oliepeil van jouw auto ververst moet worden. Doe dit met dezelfde olie die al in de motor zit. Mocht dit echt niet mogelijk zijn, omdat je ergens stilstaat of onderweg bent naar jouw droombestemming, dan is het beter om het oliepeil aan te vullen met olie die je tot je beschikking hebt. Het is beter om ‘verkeerde’ olie in je motor te hebben, dan onvoldoende olie.

Argos helpt jou nóg veiliger op weg

Bandenspanning controleren

Bandenspanning controleren is ook een belangrijk onderdeel van auto onderhoud. Door regelmatig de banden van je auto op te pompen, bespaar je jaarlijks tientallen euro’s. Daarnaast hebben banden die goed op spanning zijn meer grip. Je hebt hierdoor een kortere remweg, een betere wegligging en het verkleint de kans om weg te slippen. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat jouw banden goed op spanning zijn!

Argos Wasstraatservice

Zoals je hierboven al hebt gelezen is een schone auto een veiligere auto. Bij een aantal van onze Argos Tankstation locaties kun je ook terecht om je auto te wassen. Check de volgende keer bij het tanken of het nodig is om gelijk ook even je auto te wassen. Soms hebben wij op een Argos Tankstation ook een wasactie, houd daarom onze website in de gaten voor aantrekkelijke kortingsacties!

Vind een wasstraat bij een Argos Tankstation.

Volg waar wij ons mee bezig houden
Blijf jij ook op de hoogte?

Argos blogberichten
Lees ze hier allemaal

maandag 1 april 2024 | 00:10
donderdag 12 oktober 2023 | 14:02