Handige tips voor een veilige, winterklare auto

Handige tips voor een veilige, winterklare auto

Het winterse weer is in aantocht. De wegen worden natter en gladder. We weten allemaal wat dat betekent: tijd voor de jaarlijkse bandenwissel. Daarnaast is het goed om ervoor te zorgen dat jouw auto volledig winterklaar is. Lees onze 6 wintertips voor jouw auto. Hiermee ben je de komende maanden optimaal voorbereid voor het winterse weer.

Tip 1:  Controleer of er voldoende koelvloeistof met antivries aanwezig is

Antivries is het product dat ervoor zorgt dat je motor niet bevriest tijdens de koudste periodes van onze Nederlandse winter. Je kunt op het reservoir van je motor uitlezen of er nog voldoende koelvloeistof met antivries in de motor aanwezig is. Weet je niet zeker of de koelvloeistof bestemd is tegen de vorst? Dan raden we aan om dit te controleren met een antivriesmeter.

Tip 2:  Check de ruitenwissers

Controleer goed of je ruitenwissers nog niet versleten zijn. Na verloop van tijd slijten je ruitenwissers en worden ze harder. Hierdoor zijn ze niet meer veilig. Ze werken simpelweg niet zoals zou moeten. Vernieuw je ruitenwissers dus op tijd. Controleer meteen of je nog genoeg ruitenwisservloeistof hebt; is het reservoir bijgevuld met antivries?

LET OP: Verwijder ijs of sneeuw nooit met je ruitenwissers. Het kan zijn dat je ruitenwissers zijn vastgevroren. Door ze aan te zetten kun je de ruitenwissers beschadigen.

Tip 3: Voorkom vastgevroren deurrubbers

We kennen dit allemaal; vastgevroren deuren. Dit kun je voorkomen door de rubbers goed schoon te maken en in te smeren met vaseline of siliconenspray. Is je autodeur toch vastgevroren? Duw dan voorzichtig tegen de deur voordat je hem opent. Dan voorkom je dat de deurrubbers scheuren of beschadigen.

Tip 4: Maak je auto altijd ijsvrij

Ga je de weg op? Zorg altijd dat je auto ijsvrij is. Gebruik een ijskrabber om de ramen goed schoon te maken. Mocht het wat moeizaam gaan, gebruik dan een spuitbus met antivries.

LET OP: Gooi NOOIT een emmer heet water over je autoruiten. Door het temperatuurverschil kunnen de ruiten barsten.

Tip 5: Controleer de bandenspanning

Voldoende bandenspanning zorgt voor meer grip op de weg. Precies wat we nodig hebben de komende periode. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je bandenspanning goed op orde is. Controleer tevens het profiel op de autobanden: deze moet minimaal 1,6 mm diep zijn.

Tip 6: Zorg voor de juiste banden

In Nederland en België is het niet verplicht om winterbanden onder je auto te monteren, echter wordt het wel sterk aangeraden. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en profiel. Dit zorgt ervoor dat ze beter grip hebben op de weg. Zo zit je in de wintermaanden nog veiliger achter het stuur.