Volgetankt, uitgerust en blinkend schoon weer aan het werk!

Je tank is helemaal leeggereden, je voorruit is bezaaid met insectenresten en ook de rest van je auto kan wel weer een schoonmaakbeurt gebruiken. Dit komt je vast bekend voor wanneer je met de auto op vakantie bent geweest. Zelf ben je weer helemaal opgeladen. Klaar om weer aan de slag te gaan! Maar hoe zit het met je auto? Wij geven je de beste tips en tricks, zodat ook je auto er weer tegenaan kan. Van de beste brandstof en het beste moment om te tanken tot dé manier om die vervelende insectenresten te verwijderen. Verlang je trouwens al terug naar die heerlijke vakantieperiode die je nu achter je laat? De welbekende vakantieblues is nu eenmaal lastig te voorkomen, maar er zijn genoeg manieren om je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. We geven je 5 tips!

Hoe voorkom je de vakantieblues?

Een bekend fenomeen: de vakantieblues. De vakantie is nog maar net voorbij en je zit voor je gevoel alweer veel te snel in de drukdrukdruk-modus. De meeste mensen zijn het ontspannen vakantiegevoel binnen een week alweer kwijt. Bij sommigen begint de vakantieblues al op de laatste dagen van de vakantie. Je bent met je hoofd al op je werk, of checkt alvast je email. De vakantieblues helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt dat fijne vakantiegevoel wel zolang mogelijk proberen vast te houden. Wij geven je 5 tips!

Hoe voorkom je de vakantieblues?

Tip 1: Maak van laatste vakantiedag een feestje

Begin met het voorkomen van de vakantieblues in de laatste dagen van je vakantie. Zorg dan ook dat je je koffers al eerder pakt en maak van de laatste dag een feestje. Dompel je nog even lekker onder in de sfeer van jouw vakantieland. Probeer in het moment te blijven en niet bezig te zijn met wat er komen gaat. Hoe je dat doet? Laat je zintuigen volop werken! Proef het heerlijke eten, voel de warme zon op je huid, kijk om je heen naar de prachtige omgeving en snuif de geur op van de lokale kruiden, bloemen of je zonnebrand.

Tip 2: Geef je motor de tijd om warm te draaien

De meeste mensen worden terug op het werk direct overvallen door een volle mailbox en een volgeplande agenda. Zorg voordat je op vakantie gaat dat je de eerste dag een lege agenda hebt en laat je afwezigheid assistent nog even aanstaan. Zo heb je rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten. Begin ook niet direct de dag na terugkomst met werken, maar gun jezelf even de tijd om te acclimatiseren en rustig op gang te komen. Ga tot slot op een willekeurige dag weer aan het werk, begin bijvoorbeeld op woensdag in plaats van maandag. Dan is het alweer zo weekend!

Tip 3: Maak een praatje

Schiet niet meteen weer in je drukdrukdruk-modus. Uitwisselen van vakantieverhalen en bijpraten met collega’s en je baas is belangrijk. Zij kunnen je ook meteen op de hoogte brengen van alle gebeurtenissen op kantoor, zo ben je op een ontspannen manier meteen weer bijgepraat en op de hoogte.

Tip 4: Houd het vakantiegevoel vast

Waarom direct alles verbannen waar je op vakantie zo van genoten hebt? Plan elke dag of week een vakantiemoment. Houd je van cultuur? Ga naar de plaatselijke VVV en speel toerist in je eigen stad of dorp. Je zal je verbazen wat je allemaal nog niet weet over je eigen woonplaats. Meer een strandliefhebber? Ga in het weekend lekker naar de kust of ga lekker in je eigen tuin zitten met een goed boek en een lekker drankje. Andere manieren om het vakantiegevoel te verlengen? Zet een souvenir op je bureau, ga uit eten bij dat leuke mediterrane restaurantje of kook thuis een recept uit je vakantieland.

Tip 5: Plan meteen een nieuwe vakantie

Niets fijner als toeleven naar een leuke vakantie die in het verschiet ligt. De beste manier om het vakantiegevoel vast te houden is gewoon zo snel mogelijk weer gaan. Uiteraard heb je hier wel tijd en geld voor nodig, maar het hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Plan gewoon een leuk weekendje weg in eigen land. Stress krijgt geen kans, want je hebt alweer iets leuks om naar uit te kijken!

De auto weer spik en span!

Na de (lange) autorit naar je vakantiebestemming ziet je auto er hoogstwaarschijnlijk niet meer zo schoon en glimmend uit. Een goede wasbeurt is nu zeker niet overbodig. We deelden eerder al de beste wastips met jullie voor een blinkend schone auto. Nu zoomen we verder in op een aantal veelvoorkomende ‘viezigheden’.

Dode insecten

De zomervakantie eindigt vaak met een heel kerkhof aan dode insecten op je auto. De vraag is natuurlijk: hoe krijg ik alle insecten er weer vanaf zonder extra lakschade te veroorzaken? Het belangrijkste is eigenlijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan gewoon met veel schoon water. In de zomervakantie rijd je echter veelal langere afstanden en stop je niet om de paar kilometer om de insecten te verwijderen. Deze worden vervolgens vakkundig door de felle zon aan je auto vastgebakken. Wanneer je probeert de voorruit schoon te maken met de ruitenwissers en ruitenwisservloeistof, lijkt je voorruit al snel op matglas. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, zeker bij een laagstaande zon.

Stop je onderweg bij een tankstation? Zorg dan dat je meteen even je voorruit schoonmaakt. En gebruik bij aan- en terugkomst insectenreiniger! Spuit dit op de droge auto, laat het even intrekken en spuit de auto daarna af met veel schoon water. Hardnekkige plekken? Gebruik een hogedrukreiniger. Let op! Niet te dicht op de lak spuiten (om schade te voorkomen).

Vogelpoep

Vogelpoep is heel slecht voor de lak van je auto. Vogelpoep bevat namelijk zuren die een vernietigend effect op je autolak kunnen hebben. Het brandt als het ware in je lak. Net als bij insectenresten is het van belang om vogelpoep zo snel (‘vers’) mogelijk te verwijderen. Maak de bevuilde plek zo nat mogelijk. Leg er eventueel een tijdje een prop nat wc-papier of spons op als deze al is ingedroogd. Na een paar minuten kun je de vogelpoep zo verwijderen. Let op! Niet wrijven, dit kan krasjes veroorzaken.

Hars en honingdauw

Hars en honingdauw zorgen voor een kleverige laag op je auto. Hars is afkomstig van bepaalde boomsoorten, honingdauw wordt door bladluizen aangemaakt. Is het kleverige goedje nog vers, probeer het dan eerst te verwijderen met lauwwarm water, autoshampoo en een zachte doek of spons. Let op! Niet te hard poetsen, dat kan krassen veroorzaken. Zit het er al een tijdje op en is het al uitgehard? Gebruik speciaal ervoor gemaakte middelen, zoals harsverwijderaar. Heel effectief en niet schadelijk voor je autolak!

De auto weer spik en span!

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, parkeer daarom zo min mogelijk onder bomen. Wanneer je je auto regelmatig in de was zet of behandeld met een lakbeschermer (dit kan vaak ook bij de autowasstraat), is vuil een stuk makkelijker te verwijderen, omdat het minder goed hecht.

Een schone auto, volle tank en een goed humeur! Jij en je auto zijn weer helemaal klaar en opgeladen voor de rest van het jaar.

Brandstof voor jou én je auto

Heb jij ook een fijne vakantie gehad? Een vakantie is voor veel mensen dé periode om zichzelf op te laden. Je kan er weer tegenaan! Net als jijzelf, heeft ook je auto brandstof nodig. Brandstof is als het ware voedsel voor je auto. De motor in je auto heeft dit nodig om te draaien, zodat deze jou van A naar B kan brengen.

Verschillende soorten brandstof

Er zijn verschillende soorten brandstof beschikbaar: benzine, diesel, lpg en enkele alternatieve brandstoffen. Welke brandstof past het beste bij jou? Dit is afhankelijk van jouw wensen, het aantal kilometers dat je rijdt en het gebruik van de auto.

Bij de Argos tankstations kun je terecht voor de volgende brandstoffen: Euro 95, Diesel en Blue One 95 (E10). Daarnaast is het op sommige locaties mogelijk om ook andere brandstoffen te tanken: GTL, AD-Blue, LPG of CNG.

Euro 95
Euro95 is momenteel de Europese referentiebenzine en geschikt voor alle benzinevoertuigen met een Europese type goedkeuring sinds juli 1991. Euro 95 is een loodvrije 95 octaan benzine van superieure kwaliteit met prestatie verbeterende additieven en een laag zwavelgehalte. Euro 95 draagt hierdoor extra bij aan een zuivere en lagere uitlaatemissie en beschermt je motoren en motorolie tegen zuren. Het type benzine wordt aangeduid met een octaangetal, oftewel RON ‘research octane number’.

Het octaangetal zegt iets over de klopvastheid van benzine. Benzine wordt, samen met lucht, in de motor sterk samengeperst (compressie) en komt vervolgens via een vonkje tot ontbranding. Er is een moment waarop benzine spontaan ontbrandt (kloppen genoemd). Hoe hoger het octaangetal, hoe later de benzine uit zichzelf ontbrandt. Kloppen is een onregelmatige verbranding en dat wil je dus niet.

Diesel
Argos Diesel is een kwaliteitsdiesel met een zeer laag zwavelgehalte. Onze diesel wordt het hele jaar door aangepast aan de klimatologische omstandigheden. Zo is Argos Diesel vanaf half november beschermd tot -20 °C.

Diesel is een aardolieproduct, genoemd naar de uitvinder van de dieselmotor: Rudolf Diesel. Diesel is goedkoper dan benzine, maar je betaalt daarentegen wel meer wegenbelasting. Het aantal kilometers dat je rijdt bepaalt of diesel voor jou voordeliger is. Kenmerkend voor diesel is dat het onder hoge compressie spontaan ontbrandt, er is geen vonk nodig voor ontbranding.

Blue One 95
Autotechniek heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het streven naar zo min mogelijk milieubelasting heeft geleid tot motoren met betere prestaties en een lager brandstofverbruik. Deze moderne motoren vragen om moderne brandstoffen. Om het maximale eruit te halen is er Blue One 95: hét bewuste alternatief voor Euro 95.

Blue One 95 (E10) is net als Euro 95 een benzine. Het verschil is dat Euro 95 maximaal 5% ethanol en Blue One 95 maximaal 10% ethanol bevat. Hierdoor is Blue One 95 het milieubewuste alternatief voor Euro 95. Daarnaast is de gebruikte bio-ethanol goedkoper, omdat deze zorgt voor een accijnskorting. Hij is ook beter voor het milieu, want de bio-ethanol realiseert minimaal 50% CO2-reductie ten opzichte van fossiele benzine.

Blue One 95 (E10) op een rijtje:

1. Een scherpe prijs
Blue One 95 heeft altijd een scherpere adviesprijs dan Euro 95.

2. Milieubewust
Een hoger ethanol gehalte in Blue One 95 zorgt voor een lagere CO2 uitstoot.

3. Voor moderne benzinemotoren
Uitsluitend bestemd voor personenauto’s die geschikt zijn voor het gebruik van E10. Controleer hier of je auto geschikt is voor het gebruik van Blue One 95.

Verkeerde brandstof tanken

Het is van groot belang om niet de verkeerde brandstof te tanken. In Nederland tanken gemiddeld 10 mensen per dag de verkeerde brandstof. In het buitenland is de kans op verkeerd tanken nog groter. Zeker weten dat je de juiste brandstof tankt in het buitenland? Check de brandstofwijzer. In de meeste gevallen gaat het om diesel rijders die per ongeluk benzine getankt hebben. Dit kan bij dieselmotoren permanente schade aan de auto veroorzaken. Toch de verkeerde brandstof getankt? Rijd dan in elk geval niet door en bel direct je garage of de pechhulp.

Op tijd tanken: bespaar geld én je motor!

Wanneer ga jij tanken? Wanneer het brandstoflampje gaat knipperen? Vaak kun je namelijk nog een flinke tijd doorrijden nadat het brandstoflampje is gaan branden. Maar het is beter om geen risico’s te nemen. Stilstaan op bijvoorbeeld de snelweg kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast kan onnodig stilstaan je ook nog een fikse boete opleveren van de politie.

Daarnaast is het niet aan te raden een tank helemaal leeg te rijden, in verband met het vervuilen van je motor. Het laatste beetje in je tank bevat vaak meer vuil en verontreiniging. Doorrijden op je ‘reserves’ is dus technisch niet aan te bevelen. Zie een knipperend brandstoflampje als uiterste indicatie om het dichtstbijzijnde tankstation op te zoeken.

Brandstof voor jou én je autoVragen

Heb je nog vragen? Kijk hier voor het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet tussen? Vul dan ons contactformulier in. Wij helpen je graag!

Klik hier

Contact

T: +31 (0) 88 1007 222
M: klantenservice@varoenergy.com

Alles over Argos

Argos voorziet met haar tankstations consumenten van brandstof door heel Nederland. Lees hier meer over Argos.

Klik hier

Argos Tankstations zijn onderdeel van VARO


Storingsnummer

Bij een storing op een Argos Tankstation kun je bellen met:

T: +31 (0) 88 1007 333

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Argos Nieuwsbrief, zodat je geen enkele winactie, korting of tip meer mist!

Nieuwsbrief
Bezig met versturen